Piwo rzemieślniczy – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – co oprócz kostki
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jaki wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych z alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące przeróżnych jego rodzai, przez co czasami ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś o piwie, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie browary koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej randze oraz wartości, gdyż produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, rzetelniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przetworzenia jest najistotniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, znane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy mieć na uwadze, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Komentarze są wyłączone.