Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

prawnik toruń adwokat z torunia alimenty długi
Poszukiwany rzetelny i skuteczny adwokat w sprawie alimentów
22 kwietnia, 2017
filmy promocyjne z drona filmowanie dronem filmy reklamowe z drona toruń
Profesjonalne zdjęcia i filmy z drona
23 kwietnia, 2017
zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle żywieniowym wyjątkowo istotne jest nieprzepuszczalne zamykanie opakowań z produktem. Po pierwsze – produkt po prostu nie wydobywa się ze słoika, przykładowo podczas wysyłki do hurtowni. Po drugie – dłużej zabezpiecza walory smakowe, a to dla Kupujących jest faktycznie, priorytetowe, kiedy „penetrują” regały z mnóstwem towarów bardzo często kilkunastu innych marek). Oraz po trzecie – możemy go oczywiście stopniować w ten sposób, aby krótko mówiąc nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, gdyż takim wyrażeniem określa się urządzenia zamykające, między innymi weki i butelki, muszą spełnić bardzo dużo rozlicznych kryteriów, aby były zatwierdzone do produkcji. W ostatnich czasach jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie wyrobów niezwykle drażliwych, np. świeżego mleka oraz zbudowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest profesjonalne zakręcanie opakowań ze świeżymi napojami, przetworami nabiałowymi i wodą mineralną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zamykające artykuły w opakowaniach, to możemy wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w takim przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z jedną głowicą albo wieżę zamykającą. Takiego rodzaju zamykarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również przemyśle chemii kosmetycznej, alkoholowym i farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zamykarki jest precyzyjnie zaadaptowana do tradycyjnych nakrywek słoików. Na wstępie maszyna odprowadza nadmiar powietrza, natomiast w dalszej kolejności zakręca je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę puszek – są idealne przy zakręcaniu okrągłych puszek, jakie zostały uzyskane, np. z cynku.

Jeśli planujemy dostosować optymalną głowicę, wtedy powinniśmy mieć na uwadze w pierwszej kolejności budulec, z jakiego skonstruowane jest opakowanie. Dzięki temu towar zostanie w dokładnej ilości umieszczony w szklanej butelce albo puszce. Zamykarki bezobsługowe posiadają niesamowicie wytrzymałą konstrukcję, która zapewnia podwładnym bezpieczeństwo. Rzadko ulegają awariom, jeżeli są odpowiednio używane oraz konserwowane. Zamykarki to urządzenia, których forma nieustannie podlega modyfikacjom, gdyż w krótkim czasie powstają bardziej oryginalne opakowania o profilach innych niżeli poprzednie.

Selekcja zakręcarek ze względu na typ

Krótko mówiąc zakręcarki mamy szansę podzielić na te z pojedynczą głowicą, z wieloma głowicami, zamykarki pracujące w jednej linii oraz maszyny przystosowane do opakowań o naprawdę małych oraz średnich objętościach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą powinniśmy natomiast rozbić na bezobsługowe (same biorą zakrywkę) i w połowie zautomatyzowane (przykrywkę powinniśmy wziąć samodzielnie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo rotacyjne, zawierają od 3 do 24 głowic oraz mogą pracować na liniach fabrycznych o naprawdę dużej produktywności, z opakowaniami bardzo wrażliwymi oraz w takiej sytuacji, kiedy w butelce lub puszce płyn dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest poświęcany właściwie dla sektora lekowego i kosmetycznego (na potrzeby zamykania chociażby nadzwyczaj niewielkich dawek artykułu). W przypadku zakręcarek liniowych zakręcanie toczy się sukcesywnie – kilka bądź kilkanaście głowic za jednym razem zakręca opakowania z wyrobem. Kapslownice idealnie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody mineralnej w butelkach PET oraz wina. Jednoznacznie zakręcarki są bardzo ważnym fragmentem na linii fabrycznej, mimo iż nie potrzebują praktycznie żadnego nadzoru. Dzięki zamykarkom dobrej klasy zdecydowanie poprawia się skuteczność masowego generowania produktów. Zakrętarki mamy możliwość opracować „od zera” (biorąc pod uwagę, m. in. towar do jakiego ma być dobrana oraz ilość zamykanych opakowań w czasie godziny).

Inne urządzenia używane w procesie masowego generowania produktów

Do dodatkowych maszyn, za pomocą których konstruowane są kompletne linie przetwórcze, możemy zaklasyfikować: aplikatory etykiet, maszyny nalewające produkt, dozownice i napełniarki, inspektory, maszyny do załadunku i rozładunku, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie przytoczone urządzenia mamy szansę zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory koloratek. Klasyczny tok produkcji prezentuje się dokładnie w taki sposób: wysterylizowane pojemniki docierają na linię produkcyjną, są liczone oraz układane. Maszyny nalewające zapełniają położone opakowania przetworem, a zamykarki przykrywają szyjki dobrymi wieczkami. Wkrótce zamknięte towary wchodzą, przykładowo do robotów pakujących. W każdej branży tok masowego generowania produktów będzie wyglądał trochę inaczej, gdyż jest on zależny od wariantu towaru. Stąd na potrzeby kremów są dedykowane inne typy urządzeń, a do wytwarzania spirytusu oraz kolejnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zainteresował Cię niniejszy materiał, kliknij w odsyłacz z boku – Zakręcarki butelek – a niewykluczone, że znajdziesz to, czego dzisiaj poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.